Μετά τον χωρισμό

Είναι πολύ δύσκολη κατάσταση ένας χωρισμός, οι συνέπειες μπορεί να είναι ολέθριες και για τους δυο, ενώ για τα παιδιά είναι ότι χειρότερο, ειδικά αν είναι στην εφηβεία, οπότε θέλει πολύ μεγάλη σκέψη πριν πάρετε την απόφαση να χωρίσετε, και ακόμη μεγαλύτερη προσοχή κατά την διάρκεια που θα μεσολαβήσει μέχρι να βγει η απόφαση του δικαστηρίου αλλά και μετά.

Χωρίζουμε?

μετά τον χωρισμόΌλα τα πράγματα στην ζωή έχουν ημερομηνία λήξης και όσο και αν έχουμε πειστεί πως διατηρούμε την τέλεια σχέση και θα είμαστε μαζί ως τα βαθιά γεράματα μας, η πραγματικότητα είναι πολύ πιθανό να μας διαψεύσει.

Είναι λογικό είτε με την φθορά του χρόνου είτε γιατί  ένας από τους δύο έστρεψε αλλού το ενδιαφέρον του είτε γιατί η σχέση έκανε πολύ απλά τον κύκλο της να μην υπάρχει λόγος να προχωρήσει άλλο. Απλά το θέμα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ο χωρισμός να γίνεται πολιτισμένα και χωρίς να πληγώνεται κανείς.

Τι ακολουθεί μετά τον χωρισμό?

Η επόμενη μέρα σαφώς και είναι η πιο δύσκολη αφού πλέον αντιμετωπίζεις την καθημερινότητα και τις δυσκολίες της σαν μονάδα και χωρίς την συμπαράσταση που σου πρόσφερε ο σύντροφος σου. Αν είσαι αυτός που δεν επιθυμούσε τον χωρισμό είναι σχεδόν βέβαιο πως θα βιώσεις πολύ δυσάρεστα συναισθήματα που όμως και αυτά πρέπει να τα αποδεχθείς και να τα αφήσεις να εκτονωθούν.

Το πιο δύσκολο είναι να μην αρχίσεις τα τηλέφωνα και τα μηνύματα στο πρώην ταίρι σου ζητώντας εξηγήσεις, κλαίγοντας και απειλώντας. Καλό είναι να δείξεις λίγο εγωισμό και αξιοπρέπεια, εξάλλου για όποιον λόγο αποφάσισε αυτό τον χωρισμό τα κλάματα στο τηλέφωνο δεν θα το κάνουν να γυρίσει πίσω, αντίθετα πολλές φορές λειτουργούν τελείως αποτρεπτικά.

Πως να ξεπεράσεις έναν χωρισμό?

Σε καμία περίπτωση μην περιμένεις από την μια μέρα στην άλλη να ξεπεράσεις τον μέχρι πρότινος σύντροφο σου ή να νιώσεις αμέσως καλύτερα. Οι φίλοι σε αυτή την περίπτωση είναι μια καλή ευκαιρία να ξεφύγεις και να περάσεις κάποιες ώρες ευχάριστα. Μην επιτρέψεις όμως στον εαυτό σου να αναλώνεται σε συζητήσεις και αναλύσεις προσπαθώντας να εντοπίσεις τους ακριβείς λόγους του χωρισμού και τελικά ποιος από τους δύο έφταιγε πιο πολύ. Η γκρίνια δεν βοηθάει καθόλου αντίθετα συντηρεί μια κατάσταση που έχει τελειώσει και δεν μπορείς να κάνεις τίποτα για αυτό.

Όπως και να χει χρειάζεται ψυχραιμία, πολύ υπομονή και να χεις κατά νου πως με ένα χωρισμό δεν έρχεται το τέλος του κόσμου.

Είναι πολύ δύσκολη κατάσταση ένας χωρισμός, οι συνέπειες μπορεί να είναι ολέθριες και για τους δυο, ενώ για τα παιδιά είναι ότι χειρότερο, ειδικά αν είναι στην εφηβεία, οπότε θέλει πολύ μεγάλη σκέψη πριν πάρετε την απόφαση να χωρίσετε, και ακόμη μεγαλύτερη προσοχή κατά την διάρκεια που θα μεσολαβήσει μέχρι να βγει η απόφαση του δικαστηρίου αλλά και μετά. Πως θα βλέπετε τα παιδιά, κάθε πότε, τι θα τους πείτε, πως θα τους το πείτε?

Όλες αυτές οι ερωτήσεις ψάχνουν απαντήσεις. Και πονάνε πολύ….

Ανώδυνος χωρισμός

Σίγουρα ένα από τα πιο δύσκολα σημεία σε μια σχέση είναι όταν ο ένας από τους δύο θέλει να ανακοινώσει την απόφαση του να χωρίσει, κάτι που γίνεται ακόμα πιο δύσκολο όταν ο σύντροφος του φαίνεται τελείως ανυποψίαστος, είναι τρελά ερωτευμένος και περνάει καλά στην σχέση. Δεν σας έχει τύχει ποτέ?

Πώς να χωρίσετε ανώδυνα?

χωρισμόςΣίγουρα ένα από τα πιο δύσκολα σημεία σε μια σχέση είναι όταν ο ένας από τους δύο θέλει να ανακοινώσει την απόφαση του να χωρίσει, κάτι που γίνεται ακόμα πιο δύσκολο όταν ο σύντροφος του φαίνεται τελείως ανυποψίαστος, είναι τρελά ερωτευμένος και περνάει καλά στην σχέση.

Χωρισμός στο ζευγάρι

Δεν σας έχει τύχει ποτέ? Μακάρι να μην σας τύχει. Είναι ότι χειρότερο μπορεί να σου τύχει σε μια σχέση.  Μάλιστα αν στο παρελθόν έχει κάνει δηλώσεις του στυλ «αν χωρίσουμε θα τρελαθώ» και «δεν θα αντέξω να μείνω χωρίς εσένα» τότε η ανακοίνωση του χωρισμού φαντάζει ένα βαρύ φορτίο που πρέπει πάση θυσία να ξεφορτωθούμε. Δεν υπάρχει όμως λόγος ανησυχίας αφού ακόμα και για αυτή την δύσκολη στιγμή υπάρχουν μικρά μυστικά που θα μας λύσουν τα χέρια.

Ο Νο1 πιο διαδεδομένος τρόπος να χωρίσεις κάποιον είναι να τον αναγκάσεις να το κάνει πρώτος αυτός. Έτσι από την στιγμή που θα πάρουμε την απόφαση να φύγουμε από την σχέση  βάζουμε σε εφαρμογή το σατανικό μας σχέδιο  παρουσιάζοντας ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο από αυτό που είχε γνωρίσει αρχικά το ταίρι μας και είχε αγαπήσει. Στόχος μας είναι να εκδηλώσουμε μια τελείως ενοχλητική συμπεριφορά, υιοθετώντας συνήθειες και τρόπους που το ταίρι μας απεχθάνεται και εκνευρίζεται.Έτσι θα τον αναγκάσουμε να αγανακτήσει και οι συνεχείς καυγάδες θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Για παράδειγμα αν ξέρουμε πόσο μισεί τις συναντήσεις με την οικογένεια μας, κάθε Σαββατοκύριακο πρέπει να οργανώνουμε οικογενειακά τραπέζια καλώντας κυρίως τους πιο αντιπαθητικούς συγγενείς. Επίσης αποτελεσματικό είναι να δείξουμε τον τελείως βαρετό εαυτό μας, αυτόν που δεν περιποιείται καθόλου, που κάθετε όλη μέρα στον καναπέ, που βαριέται να βγει και γενικά που δεν θέλει να έχει κοινωνική ζωή. Αλλά ακόμα και όταν μένετε σπίτι προτιμάτε να κοιτάτε απαθέστατα την τηλεόραση παρά να μιλάτε με το ταίρι σας. Σίγουρα κάποια στιγμή αυτά θα το κάμψουν και θα αποφασίζει να βρει μια άλλη γυναίκα  που να του ταιριάζει περισσότερο, να τον καταλαβαίνει, να μιλάει μαζί του και να κάνει όλα εκείνα το νορμάλ πράγματα που εσείς από πείσμα αρνείστε να κάνετε.

Επίσης τον χωρισμό θα επισπεύσει ακόμα περισσότερο αν γνωρίσετε εσείς στο soon-to-be-ex ταίρι σας τον νέο του έρωτα. Κάντε μια διαλογή ανάμεσα σε μοναχικούς φίλους και γνωστούς και επιλέξτε τον πιο πιθανό υποψήφιο που ταιριάζει με τα γούστα του συντρόφου σας. Φροντίστε να περνάνε ώρες μαζί ενώ εσείς απολαμβάνετε την παρέα του νέου σας αμόρε.

Χωρισμός και επιπτώσεις

Γιατί χωρίζουν τα ζευγάρια?

Οι 3 συχνότεροι λόγοι που χωρίζει ένα ζευγάρι είναι : Ερωτικές απιστίες, οικονομικοί λόγοι, έλλειψη σεβασμού και αναγνώριση της αξίας του άλλου. Δύσκολα συγχωρείς την ύπαρξη μιας άλλης γυναίκας η άντρα στην σχέση σας. Οι οικονομικοί λόγοι καταστρέφουν κάθε συναισθηματική σύνδεση και αποξενώνουν τον ένα από τον άλλο, και η έλλειψη σεβασμού δίνει το τελειωτικό χτύπημα.

Θυμάμαι τα λόγια του παππού μου όταν τον ρωτούσα τι σήμαινε η γιαγιά μου για εκείνων? Στύλος, κολόνα στην οποία μπορώ να ακουμπήσω,  να ανεβώ η να κοιμηθώ στον ίσκιο της. Σοφά λόγια, τότε όμως ήταν και διαφορετικοί καιροί και πολύ δύσκολα συναντάς παρόμοιους ανθρώπους. Η κοινωνία μας έχει αλλάξει, μαζί της και οι άνθρωποι.

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να πει ότι ο χωρισμός είναι καλό πράγμα, ένας χωρισμός φέρνει πίσω του μόνο προβλήματα, αν υπάρχουν και παιδιά είναι ότι χειρότερο μπορείτε να τους κάνετε ως γονείς. Ο χωρισμός θα αφήσει ανεξίτηλα σημάδια στην παιδική ψυχή για όλη τους την ζωή.

Γιαυτό σκεφτείτε το πολύ προσεκτικά τι κινήσεις θα κάνετε για να αποφύγετε έναν χωρισμό, παρά τη βλακείες μπορείτε να κάνετε για να τον προκαλέσετε.

Πως να φύγεις από μια σχέση?

Ο χωρισμός είναι πολύ δύσκολη διαδικασία και για τα δύο. Αν ήταν κάτι απλό και εύκολο τότε όλοι θα χωρίζανε χωρίς προβλήματα και συνέπειες.

Προσωπικές σχέσεις

Ο χωρισμός είναι πολύ δύσκολη διαδικασία και για τα δύο. Αν ήταν κάτι απλό και εύκολο τότε όλοι θα χωρίζανε χωρίς προβλήματα και συνέπειες. Μιλώ για την δική μας Ελληνική κοινωνία και όχι μια μουσουλμανική κοινωνία όπου ο χωρισμός γίνετε πανεύκολα, δεν έχει καθόλου συνέπειες για τους άντρες και οι γυναίκες είναι τα θύματα της υπόθεσης.

horismenoi me paidiaΣτην Ελλάδα όμως πολλά ζευγάρια που έχουν χωρίσει προσπαθούν να διατηρήσουν φιλικές επαφές και μετά το χωρισμό. “Ας μείνουμε φίλοι”. Πως να μείνουμε φίλοι αφού ποτέ δεν είμαστε φίλοι? Αν είμαστε φίλοι δεν θα χωρίζαμε. Για να φτάσουμε στο σημείο να θέλουμε να χωρίσουμε σημαίνει ότι πολλά πράγματα πάνε στραβά στην σχέση μας και δεν μπορούμε να τα λύσουμε μαζί οπότε ο χωρισμός είναι η μοναδική λύση. Όχι όμως και να μείνουμε φίλοι. Συμφωνώ να χωρίσουμε πολιτισμένα, χωρίς μαλλιοτραβήγματα, χωρίς εκδικητικό μίσος εκατέρωθεν, συμφωνώ να καθίσουμε στο τραπέζι σαν πολιτισμένοι άνθρωποι και να δούμε πως θα χωρίσουμε αυτά που έχουμε και πως θα φροντίζουμε τα παιδιά μας, όχι όμως και να μείνουμε φίλοι. Φίλοι δεν είμαστε ποτέ, υπήρξαμε εραστές, η ότι άλλο άλλα ας προσπαθήσουμε να απαλύνουμε τον πόνο και της ενοχές μας με άλλους τρόπους.

Ας δούμε την περίπτωση όπου και οι δυο επιθυμούν το χωρισμό. Έχουν κατασταλάξει ότι δεν μπορούν να ζούνε μαζί και ξαφνικά ο ένας προσπαθεί μετατρέψει τα ερωτικά του αισθήματα σε φιλικά. Γίνετε? Και αν ναι πως?

Η εμπειρία μου λέει ότι το να προσπαθήσεις να γίνεις φίλος με το έτερον ήμισυ σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, συνήθως οδηγεί σε καταστροφή καθώς τα πληγωμένα αισθήματα υπάρχουν από την μια πλευρά συνήθως. Τα αισθήματα αυτά για να επουλωθούν,και να κλείσουν θέλουν χρόνο και απόσταση. Ο χρόνος γιατρεύει της ερωτικές πληγές και η απόσταση βοηθά πολύ στο να ξεκαθαρίσουμε της σκέψεις μας και να της βάλουμε σε μια τάξη.

Να βγούμε απ’ την καθημερινότητα μας και σιγά σιγά η προσπαθήσουμε να φτιάξουμε μια καινούρια αρχή. Αν υπάρχει η δυνατότητα καλό είναι να αλλάξουμε και μέρος, αφού στο παρόν υπάρχουν οι αναμνήσεις, και θυμίζουν παλιές καλές στιγμές που πονούν περισσότερο. Καλύτερα είναι να κόψουμε της γέφυρες αφού οι πληγές παραμένουν νωπές και το μυαλό ηθελημένα ή όχι στριφογυρίζει συνεχώς εκεί. Οι κακές στιγμές ξεχνιούνται και στην επιφάνεια μένουν μόνο οι καλές αναμνήσεις. Συνήθως μαζί με της ενοχές μπορεί να μας παίξουν άσχημο παιχνίδι όταν τα αισθήματα μας είναι μπερδεμένα, και αντί να βγούμε από την κρίση εμείς εμβαθύνουμε περισσότερο.

Είναι καταστροφικό να προσπαθούμε να γίνουμε φίλοι με τον άνθρωπο που χωρίσαμε. Εκτός του ότι δεν θεραπεύουμε τίποτα, απλά μετατοπίζουμε το πρόβλημα σαν να φοράμε έναν επίδεσμο πάνω σε μια ανοιχτή πληγή. Η πληγή θα κακοφορμίσει και θα μετατραπεί σε γάγγραινα. Καλύτερα ένας άμεσος και οριστικός χωρισμός ο οποίος ναι μεν θα προκαλέσει έντονα συναισθήματα πόνου και θλίψης παρά να αφήσουμε αυτά ακριβώς τα συναισθήματα να κυριαρχήσουν στην σκέψη μας και να μας οδηγήσουν σε λάθος μονοπάτια.

Ένας φίλος λέει ότι δεν μπορείς να λες ότι είσαι φίλος με κάποιον με τον οποίον κάνεις σεξ. Αν υπάρχει σεξουαλική πράξη στην μέση τότε δεν είστε φίλοι. Κυριολεκτικά και μεταφορικά δεν μπορείς να κάνεις σεξ με τον φίλο σου. Απλά γιατί τότε παύει να είναι φίλος και γίνετε κάτι άλλο.