Gnorimies.net

Σεξουαλικές φαντασιώσεις και τηλεφωνικό σεξ με γυναίκες στο κινητό σου

Γιατί δεν θα σου δώσω δουλειά!

Γιατί δεν θα σε πάρω στην δουλειά μου?

Μπορώ να πάρω στη εταιρεία μου 12 άτομα με καθαρό μισθό €760, όμως δεν θα το κάνω. Και εξηγώ γιατί.

no jobΜε αυτό το άρθρο στο blog του το καλοκαίρι του 2011, ο Ούγγρος blogger Jakab Andor προσπάθησε να αναταράξει τα λιμνάζοντα ύδατα στον εργασιακό χώρο στην Ουγγαρία θέλοντας να δείξει τι συμβαίνει στην πραγματικότητα ανάμεσα στους εργαζόμενους και στους εργοδότες στην χώρα του. Το άρθρο προκάλεσε μεγάλη συζήτηση στα media και μεταφράστηκε σε αρκετές γλώσσες. Εγώ το μεταφράζω στα Ελληνικά, και θα το σχολιάσω σε επόμενο άρθρο μου.

Θα μπορούσατε να εργάζεστε στην εταιρεία μου, στον χώρο των υπηρεσιών σε ένα μοντέρνο γραφείο, εργαζόμενος 8 ώρες, 5 ημέρες την εβδομάδα σε νόμιμη και καλοπληρωμένη εργασία με τα ανάλογα ένσημα. Θα μπορούσα να προσλάβω 12 άτομα με καθαρό μισθό €760, όμως δεν θα το κάνω και να γιατί.

Δεν προσλαμβάνω στην εταιρεία μου γυναίκα.

Ο λόγος πολύ απλός. Οι γυναίκες γεννούνε παιδιά. Δεν έχω το δικαίωμα να ρωτήσω αν το θέλουν, όμως ξέρω ότι θα μου πούνε ψέμματα. Δεν έχω πρόβλημα με την μητρότητα, άλλωστε και εγώ εμφανίστηκα σε αυτόν τον κόσμο κατ αυτό τον τρόπο, όμως όταν μια γυναίκα μείνει έγκυος έχει το δικαίωμα από τον Ουγγρικό νόμο να μην εργάζεται επί 3 χρόνια, λαμβάνοντας τον μισθό της και εγώ δεν μπορώ να την απολύσω. Για 2 παιδιά αυτή η ιστορία εμένα θα μου κοστίσει 6 χρόνια.

Στην διάρκεια αυτόν τον 6 ετών η κυρία θα λαμβάνει τον μισθό της από εμένα χωρίς να εργάζεται και εγώ πρέπει να προσλάβω άλλο άτομο στην θέση της για να κάνει την δουλειά της. Όταν επιστρέψει στην εργασία της μετά τα 6 χρόνια εγώ δεν θα μπορώ ούτε τότε να την απολύσω και θα πρέπει να απολύσω αυτόν που δούλευε στην θέση της, όπως επίσης και να της δώσω την νόμιμη ετήσια άδεια την οποία έχει συσσωρεύσει όλα αυτά τα χρόνια.

Δεν πρόκειται να προσλάβω άτομα άνω τον 50 ετών.

Δες και αυτό  Η πιο επικίνδυνη πόλη στον κόσμο

Όχι φυσικά γιατί έχω πρόβλημα με τους έμπειρους επαγγελματίες. Το μόνο πρόβλημα μου με αυτούς είναι ότι σε λίγο θα μπούνε στη λεγόμενη “Προστατευμένη ηλικία”, και εγώ θα πέσω στην ίδια παγίδα όπως και με την γυναίκα πιο πάνω. Ο νόμος απαγορεύει να απολύεις άτομα στην “Προστατευμένη ηλικία” όσο και κακοί εργάτες να είναι.Έτσι εγώ θα είμαι αναγκασμένος να προσλάβω άλλον άνθρωπο για να κάνει την δουλειά του κακού υπαλλήλου χωρίς να έχω το δικαίωμα να απολύσω τον εργαζόμενο που δεν μου κάνει.

Θα προσλαμβάνω στην εταιρεία μου μόνο άντρες σε ηλικίες μεταξύ 25-50 ετών.

Το συνολικό κόστος ανά εργαζόμενο θα είναι €1572. Σύμφωνα με τον Ουγγρικό νόμο για να πάρει ένας εργαζόμενος καθαρά στο χέρι €760 εγώ πρέπει να πληρώσω ως εργοδότης €1572 τα οποία είναι ασφάλιστρα και ένσημα.

Εάν σας δώσω μισθό λιγότερο από €760 το μήνα, εσείς δεν θα μπορείτε να ζήσετε αξιοπρεπώς, να πληρώσετε της υποχρεώσεις σας προς ΔΕΗ, νερό, φόρους, τελείως απαραίτητα τρόφιμα για να συντηρηθείτε και επιβιώσετε και θα αναζητήσετε τρόπους να με κλέψετε,  η θα αρρωστήσετε και θα καταστρέψετε τον εαυτό σας, την εταιρεία και εμένα. Επομένως δεν θέλω να προσλάβω κανέναν εργαζόμενο με μισθό κάτω του €760 το μήνα.

Στο παρακάτω γράφημα παραθέτω τι ποσοστό λαμβάνει το εκάστοτε κράτος από τον μισθό του εργαζόμενου.

berkoltseg-europa

Πηγή

Το Ουγγρικό κράτος παίρνει το 50% των εσόδων του κάθε εργαζομένου.

Αν προσθέσουμε και το γεγονός ότι κάθε εργαζόμενος έχει δικαίωμα πληρωμένης άδειας 25 ημέρες το χρόνο και πρέπει κάποιος να τον αντικαταστήσει σε αυτή την περίοδο στους 12 εργαζόμενους εγώ πρέπει να προσλάβω ακόμη έναν, για να κάνει την εργασία αυτών που λείπουν σε άδεια.

Παρόλα τα αρνητικά άνωθεν εγώ υποθετικά θα μπορούσα να σας προσλάβω.

Εγώ είμαι τολμηρός επιχειρηματίας. Αναλαμβάνω ρίσκα, και θα μπορούσα να πουλήσω το διαμέρισμα μου για να πάρω δάνειο από μια τράπεζα και να ξεκινήσω την επιχείρηση μου. Το διαμέρισμα μου μπορώ να το πουλήσω για 90.000 ευρώ. Θα προσλάβω 13 άτομα προσωπικό. 12 για μόνιμη απασχόληση και 1 για να κάνει της άδειες των άλλων. Μαζί με εμένα γινόμαστε 14 άτομα. Μπορώ να νοικιάσω ένα γραφείο 158 m2 χ 10 ευρώ το m2 + 3,5 ευρώ το m2 για κοινόχρηστα = 2133 ευρώ το μήνα.

Δες και αυτό  Τι σχέση μπορεί να έχει ο δημόσιος υπάλληλος, με το ΔΝΤ, το οθωμανικό δίκαιο,και τον καπιταλισμό?

Αυτά είναι τα μηνιαία έξοδα μου:

Ενοίκιο γραφείου : €2133
Μισθολόγιο: 13 x €1572 = €20 436
Άλλα έξοδα: (λογιστήριο, μάρκετιγκ): €3058
Σύνολο: €25 627

25627 ευρώ θα πληρώνω κάθε μήνα χωρίς κανείς να με ρωτήσεις τι έσοδα θα κάνω. Και τους καλούς και τους κακούς μήνες.

Το business plan που έχω κάνει μου λέει ότι δεν θα μπορώ να πουλάω περισσότερο από 1000 ώρες υπηρεσίες τον μήνα. Για να πληρώσω τα έξοδα μου εγώ πρέπει να χρεώνω €25 627 / 1000 = €25 την ώρα.

Με ένα κέρδος 20% η τιμή θα ανεβεί στο €30 την ώρα + το ΦΠΑ, οι πελάτες μου θα πρέπει να πληρώνουν €37 την ώρα για συμβουλευτικές υπηρεσίες της εταιρείας μου.

Τα έσοδα της εταιρείας αυτήν την στιγμή είναι 1000 x €30 = €30 000. €4373 είναι το καθαρό κέρδος. Θα έχω την δυνατότητα να πληρώσω στον εαυτό μου μεικτά €2446, (€1521 καθαρά) μετά από όλους τους φόρους και τους μισθούς στην εταιρεία θα μείνουν €507.

Επειδή όμως θα έχω πουλήσει το σπίτι μου για να πάρω το δάνειο και να ξεκινήσω την επιχείρηση μου θα χρειαστεί να νοικιάσω κάπου με 300 ευρώ τον μήνα ενοίκιο, και να δουλεύω επί 12ωρες την ημέρα κάθε ημέρα και σαββατοκύριακα για να έχω το απόλυτο κοντρόλ στην επιχείρηση μου.

Εαν κατορθώνω να βάζω στην άκρη 900 ευρώ κάθε μήνα για να βγάλω 90000 που έδωσα για να ξεκινήσω την εταιρεία μου θα χρειαστώ 100 μήνες. Δηλαδή χρειάζομαι 9 χρόνια. 9 χρόνια θα ζω λιτά και συντηρητικά για να φτάσω στο σημερινό μου επίπεδο και να αγοράσω δικό μου σπίτι.

Έχοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω δεν καίγομαι από την επιθυμία να φτιάξω δική μου εταιρεία για τους παρακάτω 4 λόγους:

Δες και αυτό  Σύγκριση τιμών 1999 και 2012

1) Οι ανταγωνιστές μου πουλάνε την ίδια υπηρεσία, παράνομα και κακής ποιότητας για €9 την ώρα, χωρίς ΦΠΑ, χωρίς ασφάλειες και ένσημα στους εργαζόμενους τους. Δεν δίνουν εγγυήσεις, δεν αναλαμβάνουν καμιά υποχρέωση έναντι των πελατών τους, δεν έχουν εταιρεία, δεν προσλαμβάνουν λογιστή. Κάνοντας αυτήν την δουλειά 5 ώρες την ημέρα εύκολα κάνουν €1000 το μήνα. Ποιος θα’ρθεί να δουλέψει για μένα με μισθό € 760 το μήνα και χίλιες δυο υποχρεώσεις?

2) Οι ανταγωνιστές μου θα κάνουν δυσφημιστική καμπάνια εναντίον μου λέγοντας ότι είναι ο κακός καπιταλιστής και  χρεώνω για την ίδια υπηρεσία €37 έναντι €9 που ζητούν αυτοί.

3) Οι συνεργάτες μου στο γραφείο θα έρθουν να δουλέψουν για μένα με μοναδικό σκοπό να μάθουν τα μυστικά της δουλειάς και να μου κλέψουν πελάτες. Θα μου κλέψουν πελάτες δίνοντας τους καλύτερη τιμή, και εγώ θα τους απολύσω. Μετά αυτοί θα με σύρουν στα δικαστήρια για παράνομη απόλυση και πιθανόν θα κερδίσουν την δίκη.

4) Τα δικά μου παράπονα εναντίων όλον αυτόν δεν θα με βοηθήσουν καθόλου αφού κανείς δεν νοιάζεται για μένα.

Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους δεν θα δώσω δουλειά σε κανέναν σας.

Θα κάνω νέες προσλήψεις μόνο αν:

  1. Μπορώ να κάνω απολύσεις, όποτε θέλω.
  2. Το ΦΠΑ κατεβεί στο 20% (καλύτερα στο 15%).
  3. Το κράτος παίρνει για τον εαυτό του “μόνο ” 30% από τα δικά σας χρήματα.
  4. Το υψηλότερο εισόδημα δεν φέρει μαζί του υψηλότερους φόρους
  5. Το κράτος δεν αρχίσει να καταπολεμά την διαφθορά, αντί να κυνηγά της τίμιες εταιρείες.

Μέχρι να γίνουν αυτές οι αλλαγές, δεν πρόκειται να ανοίξω νέες θέσεις εργασίας.  Μέχρι το κράτος να κερδίσει την μάχη με την διαφθορά και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα, δεν θα κάνω δική μου εταιρεία και δεν θα προσλάβω προσωπικό.