Γνωρίζοντας αφροδίσια νοσήματα
Γνωριμίες με τα αφροδίσια νοσήματα
Τα αφροδίσια νοσήματα ή αλλιώς σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) είναι ασθένειες που ο τρόπος μετάδοσης τους είναι η ερωτική επαφή κάθε είδους (κολπική, πρωκτική, στοματική).
Τα πιο διαδεδομένα και γνωστά είναι η γονόρροια, τα χλαμύδια, η σύφιλη, τα κονδυλώματα, ο έρπης των γεννητικών οργάνων και το AIDS.
Ενώ θεωρητικά η ενημέρωση για τα παραπάνω νοσήματα είναι πλέον αρκετά διαδεδομένη, ο καθένας μπορεί να βρει πληροφορίες με πολλούς τρόπους όπως το διαδίκτυο και συζητάμε ανοικτά για αυτά τα ζητήματα, ωστόσο έχει παρατηρηθεί μια έξαρση των κρουσμάτων τα τελευταία χρόνια
Αφροδίσια νοσήματα
Χτες ήταν η παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS. Περισσότερο από 20 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν τον χρόνο από AIDS. Οφείλουμε να προστατευτούμε και να προστατέψουμε τον ερωτικό μας σύντροφο.
Όπως στις περισσότερες περιπτώσεις που αφορούν την υγεία μας, έτσι και με τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, διαδραματίζει καθοριστικό παράγοντα η σωστή ενημέρωση και η πρόληψη. Γενικότερα καλό είναι να έχουμε κατά νου πως όσο δελεαστικές κι αν φαντάζουν οι εφήμερες σχέσεις και το σεξ της μια βραδιάς, επιβάλλεται σε κάθε περίπτωση να παίρνουμε τις σωστές προφυλάξεις για να προστατέψουμε και τον εαυτό μας και τον ερωτικό μας σύντροφο.
Γενικότερα έχει παρατηρηθεί πως άτομα που γνωρίζουν ότι πάσχουν από κάποιο αφροδίσιο νόσημα, διστάζουν να το αποκαλύψουν στο σύντροφο τους από φόβο μήπως τον χάσουν ή γίνουν αποδέκτες επικριτικής και αρνητικής στάσης. Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να μην φερόμαστε επιπόλαια και να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Ειδικά στις νέες γνωριμίεςόπου ακόμα δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως σχέσεις εμπιστοσύνης με τον άλλον, πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεχτικοί και να κάνουμε χρήση προφυλακτικού, αφού κάποια αφροδίσια νοσήματα δεν έχουν εμφανή συμπτώματα.
Επίσης οι γιατροί συμβουλεύουν πως αν κάνουμε σεξ με ένα τρίτο άτομο χωρίς προφυλάξεις ενώ είμαστε σε μια μόνιμη σχέση καλό είναι να αφήσουμε να περάσει μια βδομάδα προτού κοιμηθούμε μαζί με τον σύντροφο μας.
Καλό είναι πάντως να μην εμπιστευόμαστε άκριτα πληροφορίες που διακινούνται για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, καθώς δεν είναι πάντα οι πιο έγκυρες και υπάρχει έντονη παραφιλολογία πάνω σε αυτά τα ζητήματα, για αυτό το πιο σωστό είναι να απευθυνόμαστε σε έναν ειδικευμένο γιατρό.
Τα αφροδίσια νοσήματα υπήρχαν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Σκοπός μας όμως είναι να μείνουν μακριά από εμάς.