Gnorimies.net

Σεξουαλικές φαντασιώσεις και τηλεφωνικό σεξ με γυναίκες στο κινητό σου

Η ζωή μετά το διαζύγιο

Υπάρχει ζωή μετά το διαζύγιο?

διαζύγιοΛένε πως κάθε χωρισμός είναι ένας μικρός θάνατος και ίσως έχουν δίκιο, ειδικά όταν ο χωρισμός αυτός προϋποθέτει τη νομική απαλλαγή του ενός από τον άλλον.

Η ζωή μετά το διαζύγιο είναι εντελώς διαφορετική και οι επιλογές είναι συνήθως δύο: είτε θα γεμίσεις με αρνητικά συναισθήματα όπως ενοχές, θυμός, έλλειψη εμπιστοσύνης και πόνο ή θα συμβιβαστείς με τα νέα δεδομένα και θα ξεκινήσεις τη ζωή σου από την αρχή με καινούριους όρους.

Φυσικά, το δεύτερο δεν είναι εύκολο και απαιτεί να πάνε στην άκρη αναμνήσεις μιας ολόκληρης ζωής και ίσως, μερικές φορές, να χρειαστεί να «ξεχάσουμε» ότι υπήρξαμε ποτέ παντρεμένοι.

Η ανασφάλεια και οι ενοχές είναι φυσικά επακόλουθα. Υπάρχει μια μερίδα ανθρώπων που αρχίζουν να κατηγορούν τον εαυτό τους χρεώνοντας λάθη σε αυτόν με αποτέλεσμα να σκέφτονται ότι είναι αυτοί η κύρια αιτία του χωρισμού. Άλλοι, προτιμούν να ρίξουν τις ευθύνες σε εξωτερικούς παράγοντες όπως ο/η πρώην σύζυγος, το πιεστικό πρόγραμμα της δουλειάς και οι διαφορές στις απόψεις.

Σύμφωνα με μελέτες, αν κάποιος μπει στη διαδικασία να τραβήξει το μακρύ δρόμο της υπερανάλυσης οι πιθανότητες να ξεπεράσει την άσχημη κατάσταση του διαζυγίου μειώνονται στο ένα δέκατο.

Μετά από ένα χωρισμό, και ειδικά αν έχει λάβει χώρα μετά την ηλικία των τριάντα, η απομόνωση και η μοναξιά είναι το χειρότερο επερχόμενο. Το θέμα είναι πόσο πολύ θέλουμε να ξαναμπούμε στη ζωή. Για παράδειγμα, οι μοναχικοί άνθρωποι είναι αυτοί που προτιμούν να μεγεθύνουν το πρόβλημα μέσα τους, δημιουργώντας ένα προστατευτικό κέλυφος δικαιολογίας, γιατί δεν είναι έτοιμοι να βγουν ακόμα στον κόσμο.

Δες και αυτό  ΣΟΥΗΔΙΑ 2012: Έλληνας μετανάστης, εξομολογείται...

Το αίσθημα της νοσταλγίας και της λύπης είναι απόλυτα λογικό, αλλά όπου κλείνει μια πόρτα, ανοίγει ένα παράθυρο. Οπότε, μετά από την επίπονη διαδικασία του διαζυγίου, έχετε τη δυνατότητα να συναντήσετε φίλους που είχατε χάσει λόγω του γάμου σας, να συμμετέχετε σε νέες δραστηριότητες και να επισκέπτεστε μέρη που σας αρέσουν χωρίς να σας εμποδίζει τίποτα.

Στις πιο δύσκολες καταστάσεις, συγκαταλέγεται και αυτή της ύπαρξης ενός ή περισσότερων παιδιών, αφού οι ευθύνες μεγαλώνουν. Το οικονομικό τοπίο αλλάζει και η ψυχολογική καταπίεση αυξάνεται, με αποτέλεσμα να κυριαρχεί μερικές φορές το συναίσθημα της απόγνωσης.

Σε αυτήν την περίπτωση, το καλύτερο που μπορεί κάποιος να κάνει είναι να προετοιμάσει τον εαυτό του πριν την οριστικοποίηση του διαζυγίου και να συνεννοηθεί με τον/την πρώην σύζυγο για τη διαμόρφωση των νέων δεδομένων. Όσον αφορά στην επεξήγηση της καινούριας κατάστασης στο παιδί, η καλύτερη οδός είναι η αλήθεια και αν παρατηρήσετε ότι υπάρχει ανάγκη για την υποστήριξη ενός παιδοψυχολόγου, μη διστάσετε να το τολμήσετε.

Σε γενικές γραμμές, το κλειδί είναι η αισιόδοξη σκέψη. Πάρτε κάθε μέρα όπως ακριβώς έρχεται, με τις καινούριες ευκαιρίες και τα όποια απρόοπτα. Περάστε χρόνο με ανθρώπους που φροντίζουν για εσάς και κάντε κάτι που πάντα θέλατε αλλά ο γάμος σας δε σας το επέτρεπε πιο πριν. Δείτε με θετική προσέγγιση τη ζωή μετά το διαζύγιο, ως μια ολοκαίνουρια αρχή.